onsdag 15 april 2009

Dags att byta till sommardäck?

Då har jag ett tips till dig: se till att efterdra skruvarna när du kört ca 10 mil med nya däcken på.


Annars kan det nämligen hända att ena framdäcket lossnar och flyger av när du kör i 110 på motorvägen. Och det är rätt så läskigt.

Det kan hända att du åker till Skåne på påsklov med de nypåsatta sommardäcken och att allt går jättebra. Du åker runt på små utflykter där, kollar in konstrundan lite, äter en massa god mat och alldeles för mycket choklad. Klär ut barnen till påskakärringar, färgar ägg och letar efter vad påskharen har gömt i trädgården. På kvällen dricker du ett glas vin, läser i en bok vid brasan och kanske går en kvällspromenad. Helt enkelt har en jättemysig påskhelg. 

Men sen, när det är dags att åka de 50 milen hem, kan det hända att det börjar låta konstigt om bilen. Att det dunkar liksom, som att något sitter löst. Fast du hittar inget fel och det gör inte heller han som kommer i bärgningsbilen och undersöker din bil. Han lyfter upp den, kontrollerar och undersöker och tycker att det är nog ingen fara att köra vidare. Det är ju inget där fram som är snett eller vint eller kan lossna och det är ju det som skulle vara farligt.

Så du kör vidare. Och hela tiden dunkar det konstigt men du tänker att det är ju en gammal bil och det har ju varit struligt med automatväxellådan och du gnäller lite över vad mycket det kommer att kosta att fixa bilen och att det kanske är dags att byta den. Och plötsligt låter det mycket värre och så lossnar bara ena framhjulet. På motorvägen. Mitt i rusningspåsktrafiken.

Livet blir som en film. Det enda du är medveten om är vägen framför dig, räcket som kommer närmare och känslan av att allt bara gungar. Om du har riktigt tur sitter en fantastisk man bredvid dig, bakom ratten, och ser till att ni stannar. Så tryggt och säkert som det bara går. Utan att någon endaste kommer till skada. 

Och så får du plocka ut de tre små barnen. Väcka några och lugna andra som sett ett hjul plötsligt flyga av, studsa mot mitträcket och rulla tillbaka över vägen och ner i diket. 


Sitta med barnen i diket på en filt. Ringa 112 och se räddningstjänst komma med blåljus på. Polismotorcyklar och ny bärgningsbil som tar bilen till en däckfirma i närheten. Få ett nytt däck på bilen, som i bästa fall klarar sig utan andra skador, och äntligen fortsätta resan hemåt.

Då sitter du i alla fall förhoppningsvis bredvid den du älskar mest av allt, med barnen lugnt sovandes därbak. Och du är så tacksam för den otroliga tur du haft i det som kunde ha blivit en riktigt riktigt hemsk olycka och det spelar verkligen ingen roll längre hur mycket pengar det kostar att laga bilar eller vem som får gå upp oftast på natten och ta hand om barn som vaknar eller vem som får sovmorgon. Vi är tillsammans och allt är som det ska vara.

Och på den mentala "att göra"-listan står numera: kontrollera hjulskruvarna! Ofta.

6 kommentarer:

hem ljuva hem- helena sa...

Huu! Vilken otäck upplevelse, men vilken otrolig tur att det slutade lyckligt trots allt.
Skickar kramar!!

Tess trött tokig morsa sa...

hoppas ni får en fin söndag

kram

Karin sa...

Oj! Vad obehagligt det lät. Tur allt gick bra!

Zäta sa...

Men hjälpars! Vad läskigt och uppskakande.

Vad härligt att ni fick änglavakt.

Maria sa...

Hej
Fy så hemskt och vilken tur att ni mår bra och tack för att du påminner. Häromåret lät min bil konstig när jag åkte hem från jobbet. Inget däck lossnade men det var alldeles löst. Och jag förstod inte heller vad det var som lät konstigt.

johannapannan sa...

men usch vilken upplevelse. vilken himla tur att allt gick bra!!

*johanna på besök via MariasRum*