torsdag 6 mars 2008

Från insidan



Solen skiner ute men idag får vi nöja oss med att njuta av den genom fönstret.

Stora Tjejen hade lite feber i morse och var hängig redan igår, så barnen är hemma från dagis. Nu verkar hon dock må ganska bra och förhoppningsvis räddar vi helgen från sjukdom genom att vara hemma och ta det lugnt idag! I vanliga fall går de dit måndag till torsdag mellan 8.30 och 12.15 - en nog så viktig egentid för mig och Lillebror.

Hemmadagar innebär två lagade måltider och det är inte alltid fantasin och orken räcker till det, trots att jag verkligen gillar att laga mat! En väldigt uppskattad maträtt här hemma är pannkakor och plättar så det lagar jag ganska ofta i olika varianter. För att göra det lite matigare gör jag ibland grönsaksplättar.



Grunden till plättarna gör jag med:

1,5 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
4 dl mjölk
2 ägg
lite salt och peppar

som jag vispar ihop till en smet (det här är en lagom mängd till mig och tjejerna). Sedan blandar jag i vad jag känner för och vad som finns hemma. T ex en liten burk majs och en näve strimlad purjolök eller riven morot och spenat från frysen. Till det serveras lingonsylt och vill man piffa till det lite extra är knaperstekt bacon eller keso gott till.

Gissar att det finns fler därute i bloggvärlden som fastnar i de vanliga hjulspåren när det är dags att laga mat till familjen (eller sig själv för den delen!) så kanske det här kan inspirera någon!

ps All mat blir så mycket godare med ekologiska råvaror...

10 kommentarer:

Tidsmästarinnan sa...

hej hej,
här har du en till som är hemma med en hängig liten en... vi får hoppas dom piggar på sig snabbt!

Tack för middagstips, snacka om att man fastnar i sina invanda recept alltså! Det här ska vi absolut prova (visst borde det fungera även till pannkakor, för vi har ingen plättlagg?)
Kram och krya på er!
S.

Solsjö - Under en vind sa...

Visst kan vardagsmaten ibland bli ganska trist! Här hemma lagas plättar då dottern och jag är hemma själva, det är bara vi två som uppskattar dem!

Ha det gott och en riktigt mysig helg! Kram!

Maria sa...

Det receptet har jag inte provar, det får jag göra! Gillar när pankakorna är lite mer matiga och nyttiga!

hem ljuva hem- helena sa...

Hej! Jag har inte hunnit vara inne här på några dagar så jag har precis läst ikapp. Vilket bra tips att blanda ner grönsaker i plättarna! Vi kör också med ekologiska grönsaker så långt det är möjligt! De är faktiskt mycket godare-särskilt morötterna, och sen känns det förstås bättre också!
Fina kläder du shoppat till barnen! Håller med om att Lindex har ryckt upp sig rejält med sina barnkläder. Jag köpte barnen var sin t-shirt där igår. Jättesöta med snygga retrotryck. Ha en jättemysig helg! Kram!

IKT i min vardag sa...

Bra tips på pankis-smet! Visst blir det godare med ekologiska varor, dessutom blir det godare och nyttigare med dinkelmjöl. Testa!

Trevlig helg!/Linda

IKT i min vardag sa...

Det är väl inte världens mest miljövänliga knep, men det är meningen att man skall tvätta tyget i maskin med klorin. Funkar tydligen utmärkt bra.

Kram Linda

Maria sa...

Hej
Tack för tipset. Havregryn har vi inte tidigare haft i smeten. Det lät gott. Och ekologiskt är ofta mycket godare. Morötter och bananer köper jag alltid ekologiskt.

RANA sa...

Mumsiga pannkakor. Blir sugen fastän jag är mätt.

Vilka vackra bilder på blommorna på fönsterbrädan. Så enhetligt, rent, romantiskt och fint. Så vill jag ha det. Så har inte jag det.

;-)

Fin blogg!
Rana

Arga Mamman sa...

Krya på er! Ska genast kolla om grönsaksplättar är något som går hem hos oss - tack för tipset! Kraam!

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

hej här har jag aldrig varit ju..så fin blogg du har!!!!



Önskar er en härlig vecka!
~~♥ Milliskramar ♥~~