fredag 24 oktober 2008

Kanske världens godaste bullar


Jag gillar verkligen att baka och säger aldrig nej till lite gott fika! Min familj tycker som jag och det är sällan kakor och bakverk blir liggande i skåpet hos oss... Bullar tycker jag är rätt trist att göra så det blir inte av särskilt ofta. Men när jag hittade det här receptet av Sara Begner (som jag gillar jättemycket sen hon var med i matlagningsprogrammet med Ann Söderlund för ett tag sen!) var jag tvungen att prova och nu har jag faktiskt hunnit baka det ett par gånger!

Receptet till de här äppelbullarna fanns i ett av höstens nummer av Mersmak. Jag gjorde om receptet lite genom att byta ut ett par deciliter mjöl till havregryn. Det gör jag ofta, även när jag bakar matbröd. Det märks inte alls i det färdiga resultatet men gör brödet ett snäpp saftigare och nyttigare. 

De här äppelbullarna är helt enkelt nåt av det godaste jag någonsin ätit, prova du också!


Degen:
100 g smör
5 dl gammaldags mjölk
25 g röd jäst
rejält med färskmalen kardemumma
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 dl havregryn
8 dl vetemjöl (+2 dl till utbakningen)

Fyllningen:
3-5 skalade och urkärnade äpplen i bitar
50 g smör
rejält med kanel
lite socker

Uppepå:
1 lätt vispat ägg
1 dl hackade hasselnötter

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölkblandningen och blanda ut jästen noga. På med kardemumma (jag har en liten pepparkvarn enkom för kardemumma men mortla går såklart också bra!), socker, salt, havregryn och mjöl. Arbeta ihop degen ordentligt. Den ska vara ganska kladdig.

Låt jäsa 1-2 timmar. Fixa äppelblandningen när det börjar bli dags att baka ut genom att helt enkelt gegga ihop äppelbitar, smör, kanel och socker.

Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom. Dela degen i ca 30 bitar. Kavla eller banka ut en degbit i taget och lägg en klick fyllning i mitten. Vik in deghörnen omlott så att fyllningen täcks. Lägg över på plåten. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hasselnötter. Grädda mitt i ugnen 5 - 10 minuter i 225°c. 




Ät och njut - gärna ihop med en hemgjord kaffe latte!



1 kommentar:

hem ljuva hem- helena sa...

Mums, mums! Ja, visst är det gott med fika och de där bullarna ser väldigt goda ut. Inte svårt att förstå när både kanel och hasselnötter ingår!!