tisdag 10 februari 2009

Födelsedagstårta!

När man fyller år är en god tårta med ljus att blåsa ut ett måste. Vi har ju haft ett par födelsedagar senaste veckan så här har det ätits tårta både en och tre gånger!


Jag bakar gärna den slags tårta som min mamma alltid gjort åt oss, en klassisk gräddtårta med bär. Receptet till botten finns i Vår Kokbok. Kakao, inom parentes, är mitt eget tillägg för ifall man vill ha en mer chokladig tårta - och det vill man ofta i den här familjen!

Tårtbotten:

3 ägg
2 dl socker
1 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
(2 msk kakao)

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund form. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen. Blanda mjöl och bakpulver (och kakao) och rör försiktigt ned i smeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna och stjälp sedan upp. Dela i tre bottnar.

Fyllning:

0,5 dl vispad grädde blandad med ca 300 g bär
+
2 dl marsankräm gjord på pulvermix och mjölk


Bred gräddbären på nedersta bottnen och marsankrämen på mellersta bottnen och sätt på locket. Låt stå några timmar, gärna till nästa dag.

Bred 2,5 dl vispad grädde över hela tårtan. Dekorera med vad du tycker är vackert och gott! Färska jordgubbar på sommaren, favoritgodiset, riven choklad eller tinade och avrunna bär på vintern. Färga grädden med några droppar karamellfärg under vispningen - rosa är populärt hos våra små prinsesstjejer! Man kan ju också spritsa olika vackra mönster med grädden men så långt har jag inte kommit ännu... 


Till Lillebrors dop i somras gjorde jag dessa tårtbottnar och Svärmor gjorde sin svarta och vita chokladmousse som är ett måste på familjefester. Sedan bredde jag den vita moussen mellan bottnarna och den svarta ovanpå och skrev namnet med pyntgelé. Det blev supergott!  

På Stora Tjejens födelsedag var det rosa grädde och nonstop som gällde. Varsågod! Hugg in på en bit...


1 kommentar:

hem ljuva hem- helena sa...

Mmmm! Ser supersmarrigt ut! Bra idé med kakao mellan bottnarna, för vem älskar inte choklad?!
Ja, det är sant att huset vi varit och tittat på är något utöver det vanliga- tycker vi i alla fall- och nu är vi jätteintresserade av det!! Det lite komiska i det hela är att huset bara ligger ca. 500 m från där vi bor nu...
Jag lovar att skriva om hur det blir.
KRAM!