torsdag 4 september 2008

Jag älskar Baden-Baden!

Nej, alltså inte stolarna, utan platsen. Baden-Baden är en helt ljuvlig thermalort i Tyskland vid gränsen till Frankrike. Huvudmålet för vår resa var staden Uzès i södra Frankrike där vi hyrde ett hus i två veckor. Vägen dit gick med bil genom Tyskland och det blev en ansenlig mängd mil som mercedesbuss fick rulla (på bara 4 cylindrar av 6 - tur att den inte pajade innan vi fick in den på service!) innan målet var nått. 
Vi stannade dock på ett par fina platser i Tyskland på vägen och Baden-Baden var alltså en utav dem.

Nu var inte det här första gången vi besökte staden. Det är nämligen min sambos mormors hemstad där hon är född och sedan levde i ända tills hon gick bort för snart fyra år sedan vid 92 års ålder. Nästan ända till slutet var hon en stark och kraftfull dam som gick till fots vart hon än skulle i den backiga staden. Hon var och hälsade på oss i Sverige och vi var tillsammans med henne i Rom, Schweiz och Danmark och vi åkte ofta och hälsade på henne i det stora huset i Baden-Baden. Åkte med henne över gränsen till Strasbourg och handlade vin  i små byar direkt av producenten, gjorde egna utflykter med bergbanan upp till Mercur, promenerade i allén och badade i thermalbaden. Köpte underbart tyskt bröd i bageriet på morgonen och åt färskfångad forell på restaurang på kvällen.

Första året fick vi inte övernatta tillsammans i hennes hus eftersom vi inte var gifta. Året därpå hade vi avancerat till ett gästrum med två separata smala tältsängar och det tredje året fick vi äntligen sova tillsammans i det fina gästrummet med dubbelsängen! Nu finns just de möblerna i stället hemma hos oss i vårt gästrum. Vi äter dagligen på det storblommiga porslin från Villeroy och Bosch som också hon använde till vardags och flera av de fina sakerna från hennes stora hus har nu hamnat i vårt stora hus! Det känns som ett fint arv att förvalta.

I alla fall så är det alltid underbart att komma till Baden-Baden. Här finns jordens absolut godaste glass på "Capri Eiscafé". 


Så lägligt att vi valde att övernatta vid hotellet precis bredvid Capri... Vad sägs om en bägare med mango, choklad och plommonglass? Eller rostad mandel och kanel?

Den här gången tog vi en åktur med häst och vagn genom den långa allén!

Inte något vi brukar göra ofta direkt men det var faktiskt väldigt mysigt! Och rätt så praktiskt i sällskap med små ben som blir trötta alldeles för fort...


Inga kommentarer: